ΜΑΣΗΤΙΚΑ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Τα μασητικά έντομα αποτελούν πράγματι μια σοβαρή ενόχληση για όλους τους ανθρώπους, ενώ οι επιπτώσεις από τα τσιμπήματα τους είναι πράγματι επικίνδυνα.

Πολλά είναι τα μασητικά έντομα, τα οποία τρέφονται ουσιαστικά με αίμα. Μάλιστα, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, τα μασητικά έντομα μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες, όπως μαλάρια, τύφο, κίτρινο πυρετό, ιό του Δυτικού Νείλου ή εγκεφαλίτιδα.

Και μπορεί στη χώρα μας η μετάδοση ασθενειών από μασητικά έντομα να είναι πιο σπάνια, ωστόσο, τα συγκεκριμένα έντομα αποτελούν πραγματικό πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα τσιμπήματα των εντόμων είναι ενοχλητικά και προκαλούν ερεθισμούς, ερυθρότητες στο δέρμα, πρήξιμο και φυσικά (έντονο) κνησμό. Και αποδεδειγμένα, τα επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα είναι μια κατάσταση που δεν αντέχεται για μεγάλο διάστημα.

Επιπλέον, ορισμένα άτομα ‒όπως τα παιδιά ή όσοι είναι «επιρρεπείς» στα τσιμπήματα‒ είναι υπέρμετρα ευαίσθητα στα τσιμπήματα των εντόμων. Και μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να μην απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ιατρική περίθαλψη, ωστόσο, αν παρουσιαστούν εντονότερα συμπτώματα καλό θα ήταν το «θύμα» να αναζητήσει τη βοήθεια των ειδικών.

Στην Ελλάδα, τα πιο κοινά μασητικά έντομα είναι:

  1. Κουνούπια: Είναι τα πρώτα έντομα στα οποία πάει το μυαλό κάποιου όταν γίνεται λόγος για τσίμπημα. Τα κουνούπια βέβαια έχουν και τη φήμη και τη χάρη και πράγματι, τα τσιμπήματα του είναι υπέρ το δέον ενοχλητικά, όπως και η παρουσία τους και κάθε χώρο.
  2. Ψύλλοι: Τα τσιμπήματα των ψύλλων συνήθως συγκεντρώνονται στους αστραγάλους και το κάτω τμήμα της γάμπας. Κατά βάση, τα συναντάμε όπου υπάρχουν κατοικίδια.
  3. Κοριοί: Τα τσιμπήματα των νυχτόβιων αυτών «εχθρών» μπορούν να εντοπιστούν σε ολόκληρο το σώμα, ενώ ένδειξη για την ύπαρξη τους μπορούν να αποτελέσουν μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια ή στο στρώμα.

Τέλος, να σημειωθεί, πως η απαλλαγή από πληθυσμούς μασητικών εντόμων-παρασίτων κρίνεται απαραίτητη, καθώς δεν σας προφυλάσσει απλά από τα ανεπιθύμητα τσιμπήματα και τις επιπτώσεις τους, αλλά παράλληλα, εξασφαλίζει και την υγιεινή του χώρου σας.

Απαλλαγείτε εδώ και τώρα από μασητικά έντομα, όπως τα κουνούπια, οι κοριοί, τα αιμοζυμητικά ακάρεα, οι ψείρες, οι ψύλλοι κ.ο.κ.