Περιστέρια: Γιατί είναι ενοχλητικά και επικίνδυνα; Πώς μπορείτε να τα καταπολεμήσετε;

Τα περιστέρια αποτελούν έναν κοινό εχθρό για τους ανθρώπους της πόλης και μαζί με τις κατσαρίδες και τα ποντίκια συγκαταλέγονται στην κατηγορία με τίτλο «αστικά παράσιτα».

Η αλήθεια είναι ότι για πολλούς τα πτηνά μπορεί να μην αποτελούν μεγάλο πρόβλημα, όπως τα τρωκτικά ή άλλα έντομα, ωστόσο, στη πραγματικότητα, εφόσον, παρουσιαστεί «εισβολή» χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Τα συγκεκριμένα πτηνά κάνουν φωλιές σε σημεία προστατευμένα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ η απομάκρυνσή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη εφόσον εγκατασταθούν. Αποδεδειγμένα, τα περιστέρια μπορούν να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα ‒αισθητικά αλλά και στο κομμάτι της υγιεινής, ενώ αποτελούν και πηγή κινδύνων.

Παράλληλα, η διαμονή τους σε αστικό περιβάλλον λόγω της πληθώρας τροφής, βοηθά στον γρήγορο πολλαπλασιασμό τους, γεγονός που δημιουργεί ακόμα περισσότερα θέματα. Τα περιστέρια είναι φορείς παρασίτων (όπως ψείρες, κοριοί, τσιμπούρια,, ακάρεα κ.ο.κ.) και παθογόνων μικροοργανισμών και μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως σαλμονέλα, εγκεφαλίτιδα, ιστοπλάσμωση, κ.α.

Επίσης, τα περιττώματα τους αποτελούν εστίες μόλυνσης και δύνανται να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε μαρμάρινες ή μεταλλικές επιφάνειες, μπαλκόνια, περβάζια λόγω της διάβρωσης που προκαλείται. Προκειμένου να καταπολεμήσετε τα περιστέρια τα οποία βρίσκουν καταφύγιο στην ευρύτερη περιοχή τους σπιτιού σας, πρέπει να κινηθείτε έξυπνα και μεθοδικά.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής:

  • Ακίδες απώθησης περιστεριών: Πρόκειται για τη πιο κοινή μέθοδο απώθησης πτηνών και ενδείκνυται για περβάζια, σκεπές, στηθαία, πάνω από εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών ‒σημεία όπου προσγειώνονται τα πουλιά.
  • Οπτικό απωθητικό σε μορφή gel: Απωθεί τα πτηνά λόγω της ψευδαίσθησης που δημιουργεί για ύπαρξη φωτιάς.
  • Ηλεκτρική Ράγα χαμηλού προφίλ: Το σύστημα αυτό δημιουργεί ένα νοητό φράγμα στο πτηνό που το κάνει να αποφεύγει τα προστατευόμενα σημεία, ενώ να σημειωθεί πως χρησιμοποιεί συνεχές ρεύμα χαμηλής ένταση.
  • Νήμα απώθησης πτηνών: Μια διακριτική λύση που δεν παρεμβαίνει στην αισθητική του χώρου σας.
  • Συσκευές Κραυγών: Οι συσκευές αυτές μιμούνται τους ήχους αρπακτικών πουλιών και απωθούν τα περιστέρια.
  • Δίχτυ απώθησης περιστεριών: Είναι ανθεκτικό στην ηλιακή ακτινοβολία και ενδείκνυται για μεγαλύτερους χώρους, όπως μπαλκόνια ή φωταγωγούς, χωρίς να επιτρέπει βέβαια την είσοδο πτηνών.

Στο δικό σας χώρο τι πιστεύετε ότι ταιριάζει; Αν δεν είστε σίγουροι, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!